Sklep z akcesoriami do darta Sklep z akcesoriami do darta
DART - zdjęcia Strona Główna DART - zdjęcia
Witamy na forum dyskusyjnym wszystkich miłośników darta niezależnie od miejsca zamieszkania, przynależności klubowej, organizacyjnej, itp.
Zarejestruj się i dyskutuj z nami.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Plastikowe vs metalowe groty
Autor Wiadomość
Farin 

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 8:32 pm   Plastikowe vs metalowe groty

Witam,
śledzę to forum już od jakiegoś czasu aż postanowiłem się zarejestrować i udzielać.

Na początek chciałem się przywitać z tymi, których to interesuje.

Jak widać po stopce, zajmuję się celowaniem w różnym tego słowa znaczeniu. Ostatnio kilka razy zdarzyło mi się po grać w Darty (u znajomego do elektronika za 100zł i w klubie do automatu). Teraz zastanawiam się nad własną tarczą. Poczytałem co polecaliście początkującym do tej pory i doceniam to, bo skorzystałem.
Co prawda tarczy jeszcze nie mam, bo... Miałem do czynienia z elektroniką i bardzo podoba mi się zliczanie punktów, brak konieczności podchodzenia by sprawdzić po której stronie linii się wbiła i fajna muzyczka po wygranej partii;P Forumowicze w zatrważającej większości polecają jednak sizala, a z tą nie miałem do czynienia więc na razie wstrzymam się z kupnem (może akurat okaże się, że znajomy znajomego ma taką tarczę i pozwoli po rzucać...). Elektronik kolegi jednak tłukł mocno, a że mieszkam w akademiku to... To hałas nie jest przeszkodą;-) Kwota >120-150 z rzutkami, bo nie wydam więcej nie wiedząc czy mi się to spodoba.

No rozpisałem się a miałem konkretnie zapytać...

1. Czy ucząc się rzucania z metalowymi grotami odczuję różnicę zakładając plastiki w jakimś klubie? (środek ciężkości się przesunie ale... czy da się to istotnie wyczuć?)

2. Czy poprawnie tablica elektroniczna powinna mieć 2 czy 3 rzędy dziur w polach podwójnych? Pytam, bo pisaniny było wiele o tym, że większość z alledrogo ma 3, ale nie wynikało czy to dobrze czy źle? Wczoraj grałem na automatach w Land Clubie gdzie były 2 dziury, ale to klub bilardowy, więc nie muszą mieć normatywnych maszyn do Dart.

3. Sizalową tarczę w podanej cenie już wyszukałem w poprzednich postach, a co polecacie Panowie z elektroników w tej cenie?

(przyznaję, że szukałem! Przyznaję! Może i padły już odpowiedzi na te pytania, ale znalezienie ich przekroczyło moją wytrwałość, więc proszę - bez kamienowania... ;)

robin hooood 

Tarcza: Harrows Club Classic
Lotki: 18 gram krzywe i jak widać do dupy

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 8:49 pm   

Farin napisał/a:
1. Czy ucząc się rzucania z metalowymi grotami odczuję różnicę zakładając plastiki w jakimś klubie? (środek ciężkości się przesunie ale... czy da się to istotnie wyczuć?)

sam odpowiedziałes ... ale można kupić groty plastikowe które działają jak ostre (sklep darter180 u góry) ponoć sa rewelka...
Farin napisał/a:
2. Czy poprawnie tablica elektroniczna powinna mieć 2 czy 3 rzędy dziur w polach podwójnych? Pytam, bo pisaniny było wiele o tym, że większość z alledrogo ma 3, ale nie wynikało czy to dobrze czy źle? Wczoraj grałem na automatach w Land Clubie gdzie były 2 dziury, ale to klub bilardowy, więc nie muszą mieć normatywnych maszyn do Dart.

wiekszość domowych elektronów ma trzy rzędy czyli są trochę szersze , jak pójdziesz do lokalu możesz mieć większy problem z trafieniem...

sizal ...generalnie poleca większość do domowych teningów bo jest cichy i można trenować technikę bo dokładnie widać kąt wbicia lotki czego na elektro nie uświadczysz...

DaMasta 

Tarcza: Target Pro Play
Lotki: Targer Precision Distinction 18g

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 9:36 pm   

bierz sizala i do tego plastikowe groty z dartera. te plastiki jak chcesz tez grywac w barach sa rewelacyjne rzuca sie tak jak plastikami a wbijaja sie jak metalowe :)

kleber 

Lotki: Harrows Eric Bristow 18g

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:23 pm   

Za tą kwotę kup elektronika jakiegokolwiek z gwarancją i jakieś lepsze lotki i tyle. Jak Ci się spodoba to i tak będziesz zmieniał sprzęt. Na sizala z dolnej półki szkoda kasy i nerwów.
Best score : 180
Highest finish : 154 in comp, 170 in practise
Least darts used to finish 501 : 11
DartPro Average: 61.19

andkrol 

Tarcza: Unicorn
Lotki: Targert Aviator 22g

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:01 pm   

kleber napisał/a:
Za tą kwotę kup elektronika jakiegokolwiek z gwarancją i jakieś lepsze lotki i tyle. Jak Ci się spodoba to i tak będziesz zmieniał sprzęt.
W ostateczności zgadzam się z tym (preferuje sizala choćby z powodów o których pisał robin hooood).

kleber napisał/a:
Na sizala z dolnej półki szkoda kasy i nerwów.
Zgadzam się z tym. Musi być cienki pająk bo inaczej lotki potrafią się odbijać na dwa metry i to często.

robin hooood 

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:23 pm   

andkrol napisał/a:
Zgadzam się z tym. Musi być cienki pająk bo inaczej lotki potrafią się odbijać na dwa metry i to często.

Jak tarcza służy tylko do trenowania w domu to się wyciąga wszystkie druty i jest święty spokój... po co sie wkur_iać ? a grałem przez parę lat na najtańszym Harrowsie i to gadanie o dolnych i górnych półkach mnie rozśmiesza...chyba że te droższe maja jakieś magnesy pod "tryplem".... :P

kleber 

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:29 pm   

robin hooood napisał/a:
a grałem przez parę lat na najtańszym Harrowsie i to gadanie o dolnych i górnych półkach mnie rozśmiesza...chyba że te droższe maja jakieś magnesy pod "tryplem"....

Ja też na takim gram, ale już niedługo z tym że mam go za darmo. Gdybym wydał choć 10 zł na taką tarcze to chyba bym się załamał. Odbijające się lotki (średnio 2-4 na lega) doprowadzają mnie już do furii. Dobrze że już nadszedł czas na zmiany. :-D

andkrol 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:40 am   

robin hooood napisał/a:
Jak tarcza służy tylko do trenowania w domu to się wyciąga wszystkie druty i jest święty spokój... po co sie wkur_iać ? a grałem przez parę lat na najtańszym Harrowsie
Też miałem Harrowsa i pod względem jakości sizalu absolutnie nic a nic nie narzekałem, a o zdjęciu pająka nie pomyślałem. Okazuje się, że człowiek uczy się całe życie. Z tym, że w moim przypadku, gdy gram tylko w domu, byłaby to średnia przyjemność, ale przyznaje, że jest to jakieś rozwiązanie.
kleber napisał/a:
Odbijające się lotki (średnio 2-4 na lega) doprowadzają mnie już do furii.
Też się na to denerwowałem, a teraz jak w ciągu godziny grania lotka mi się odbije to mówię sobie, o odbiła się, a jak odbije się drugi raz to jestem bardzo tym zaskoczony.

robin hooood 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:45 am   

kleber napisał/a:
Ja też na takim gram, ale już niedługo z tym że mam go za darmo. Gdybym wydał choć 10 zł na taką tarcze to chyba bym się załamał. Odbijające się lotki (średnio 2-4 na lega) doprowadzają mnie już do furii. Dobrze że już nadszedł czas na zmiany. :-D

a to dziwne... ja trenowałem tylko zwyklym softem i nie miałem żadnych problemów z wbijaniem lotek...
z tego co tu było wałkowane na forum może byc kilka przyczyn... tarcza albo technika...czyli zły uchwyt czy generalnie niedopasowanie uchwytu lotki, rzutu powodujące że lotka albo wibruje czy się kreci w locie... w kazdym razie druty wywaliłem, lotki jak w masełko wchodziły... tarczę mialem przywiezioną z wyspy z pieczatka... 15 funciaków... :lol:

kleber 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 8:27 am   

robin hooood napisał/a:
z tego co tu było wałkowane na forum może byc kilka przyczyn... tarcza albo technika...czyli zły uchwyt czy generalnie niedopasowanie uchwytu lotki, rzutu powodujące że lotka albo wibruje czy się kreci w locie

Ani jedno ani drugie, przyczyną jest wstrętny gruby okrągły drut. Nie zdejmowałem go, lotki steal. Przyznaje że rzucając softem zdarza się to dużo rzadziej ale jednak.

cris132 
Naczelny Leszcz

Drużyna: Leszcze
Tarcza: Apex
Lotki: micro/Harrows Vortex 20g

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 10:49 am   

ja mam harrows'owego Apex'a i niestety na "zwykłych" plastikowych grotach, to nawet nie ma szans na grę. Nie wbijają się i koniec. I nie jest to zależne ani od pajaka, ani od techniki rzutu.
Mieszkam w bloku, gdzie powietrze jest strasznie suche i ten sizal po prostu jest za twardy.
Rzucanie na metalowych grotach idzie bez najmniejszego problemu.

robin hooood 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 11:28 am   

cris132 napisał/a:
Mieszkam w bloku, gdzie powietrze jest strasznie suche i ten sizal po prostu jest za twardy.

spryskiwacz + woda

andkrol 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:47 pm   

robin hooood napisał/a:
spryskiwacz + woda
Zapomniałeś dodać "i na noc pod łóżko".

PS
Jakby się kto pytał to "i na noc pod łóżko" i "na szafie" oznacza konieczność położenia tarczy płasko po spryskaniu (a najlepiej już to zrobić przed).
Ostatnio zmieniony przez andkrol Pią Mar 12, 2010 8:04 pm, w całości zmieniany 2 razy  

robin hooood 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 3:06 pm   

andkrol napisał/a:
Zapomniałeś dodać "i na noc pod łóżko".

Ja musiałem... na szafe... bo mój pies usilnie spod łóżka chciał ją wyciągnąć a że o tarcze i lotki zawsze był zazdrosny to dobrze dla niej(tarczy...) by się nie skończyło... :P

wolf 

Drużyna: Wieża Tarowskie Góry
Tarcza: Winmau blade 3
Lotki: Unicorn Catalyst 20g - soft
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 6:59 am   

Jestem w nieco podobnej sytuacji do kolegi Farin mam lotki takie jak w opisie, 16g;/ i mam elektronika w domu (noname), problem jest z tym że chce zacząć trochę poważniej myśleć o darcie co za tym idzie wiecej trenować. Jak piszecie na całym forum tak i w tym poście że sizel to jedyne wyjście, ale ztąd rodzi się kilka pytań a mianowice czy:

jak podepne te groty http://www.darter180.com/..._25_mm-294.html do moich 16g to będzie się fajnie wbijać??

i tak planuje zakup nowych lotek, ponieważ te są moimi pierwszymi i jednak aż tak lekkie mi nie leżą, chodz wiem że będę grał w lidze i może na turniejach tylko i wyłącznie softowych na początku to myślę o 20g, a niestety jest bardzo mało do wyboru w tym przedziale wagowym, co byście mi mogli polecić w wadze18-20?? w przedziale cenowym 100-200

i kolejne pytanie jaka jest minimalna waga lotki aby wbijała się w sizal z plastikowym zwykłym grotem, bo mniemam że z tymi z dartera wchodzi każda:D

Odpowiedz do tematu